Terrace extension of a dwelling
A volume, a wall, a staircase. Extension of a residence in the north of Spain

The single-family house, located in Catalonia, with its complex external layout, needed to be restructured and some elements added to increase its value both aesthetically and functionally

The house, built in 1983, needed to be renovated and enlarged, especially the work space

Volume on stilts and pool

A retaining wall at a height of 6 metres, with great visual impact, divides two platforms, which are therefore isolated

Volume on stilts and pool

The house, located on the upper platform, is built with ceramic bricks and its perimeter is surrounded by a small terrace

Volume on stilts and pool

The lower level, however, has a garden and a swimming pool, difficult to reach because of the retaining wall

Volume on stilts and pool

The project aims to create a new connection between the two platforms, which can reduce the visual impact of the retaining wall, through a metal staircase

Volume on stilts and pool

In addition, a new level has been inserted between the two platforms, which constitutes the new work space: a wooden volume, open to the main garden, autonomous and bioclimatic

Volume on stilts and pool

The new compact volume, built with wooden slats, is separated from the lower level by a metal structure

Volume on stilts and pool

The wooden slats, which characterise the new volume, act as a sunscreen and guarantee the privacy of the working space

Volume on stilts and pool

The lower garden now houses a porch, where the pool is located and where guests can enjoy the sunny terrace

Volume on stilts and pool

Gallery