Villa in Quebec with lights inside
Demolition and Reconstruction for the Villa in Quebec. Modern structures and rough finishes

Bourgeois Lechasseur Architects have built a villa anchored on the mountainside in Lac-Beauport, Quebec province in Canada. The project is inspired by the site, the sloping roof and the geometry of the structures are integrated into the environment

Anchored on a sloping site near the ski resort Le Relais. The upper part offers a magnificent view of the Laurentian hills and the residential area of Lac-Beauport. The project is based on the existing foundations of the client's house in order to maintain certain acquired rights. The owners are very familiar with the qualities of the site having lived there for many years

Wooden and concrete hall body

The project is inspired by the site and its accentuated elevation. Level 1 serves as a base; it rests on the ground and opens up completely to the north. The upper floor seems to float above the concrete ground floor. The living areas are cantilevered to create unique views similar to paintings. The heightened fenestration offers an unobstructed view of the mountain landscape. Roof overhangs extend over the outer bridges

Wooden and concrete hall body

The access road below guarantees the privacy of the living spaces despite the spacious windows. As we approach the house, we discover the magnificence of the white cedar ceiling covering the upper floor. This warm material expands under the roofs to underline the continuity between the interior and exterior. Structures and materials come together to create a distinctive entrance

Wooden and concrete hall body

The sloping roof integrates the project into its ecologically constructed environment. The geometry of the structure and the choice of window positions create astonishing atmospheres that change according to the internal functions. The zenithal skylight in the dining room offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to illuminate the cedar strips. The central concrete wall gives the project verticality. Its rough finishing shows the marks left by the formwork. The staircase next door reveals its richness through the duality of the authentic materials that surround it, i.e. concrete and steel

Wooden and concrete hall body

This house creates a strong presence in the landscape. The interaction between the structures and the horizontality of the main facade is reminiscent of some villas in California

Wooden and concrete hall body

Gallery