The red brick facades with the large glazed volume
Former barn renovated in the neighbourhood of Bologna. Contemporary Architecture between Art and History

Un fienile degli anni ’60 a Collina di Palesio, in Provincia di Bologna, è stato trasformato dallo studio Ciclostile Architettura in un luogo di lavoro per l'artista

An experimental and storytelling environment in which light and the surrounding hills shape the architecture

The large glass volume with a view of the wooden trusses

The needs of the customer are reflected in design gestures that are in line with the essence of the building, which is of no particular architectural value but interesting for the spaces it can potentially accommodate

The large glass volume with a view of the wooden trusses

The planimetric distribution envisages all the main and service areas on the ground floor, to completely free up the first floor and dedicate it to a large open space overlooking the greenery, exploiting the existing heights to obtain a bright and airy environment

The large glass volume with a view of the wooden trusses

Another fundamental element of the project is typified by its symmetry. The structural form of the property on the ground floor is determined by a structure framed in reinforced concrete with two rows of pillars that indicate the layout. Starting from the step of the pillars to re-proportion the rooms as needed

The large glass volume with a view of the wooden trusses

The layout is thus divided into three, two larger rooms with a workshop and a study, and a third dedicated to services, which becomes a filter strip between the two main rooms

The large glass volume with a view of the wooden trusses

A third fundamental aspect of the project is the connection with the landscape, sought through a greater visual connection. This aspect actually results in the modification of the elevations or in the creation of large openings to increase the internal-external connection in the room on the first floor

Gallery