Museum in copenhagen contemporary architecture
Museum renovation in Copenhagen. Experimentarium combines Science and Engineering

Danish studio CEBRA restyles Experimentarium, Denmark's most iconic science museum, bringing about a radical transformation of the architectural expression of the structure that places science and technology at its center

The famous Science Museum in Copenhagen, Experimentarium, has undergone a profound restyling by CEBRA, which has carried out a radical transformation of the building's architecture with the aim of emphasizing its natural curiosity for science and technology. The renovation will double the exhibition space to a total of 16 interactive exhibition areas

Metal spiral for a museum

The new Experimentarium opens up to the city: the aim of the project is a radical transformation of the architectural expression of the building, which wishes to change its "introverted" character, to make it appear more energetic and vital, open to welcoming and intriguing visitors. To arouse the curiosity of adults and children is in fact the number one priority of this structure which originally housed a bottling plant for Tuborg beer

Metal spiral for a museum

The different functions of the building are made visible to the city in the form of stacked boxes that open to the surrounding environment, with large windows creating a visual link with the scientific universe inside. The "boxes" are clad with a light façade of perforated aluminium panels, creating a contrast with the base, where the existing masonry is preserved and emphasizing the encounter between old and new, between past and future and between natural sciences and engineering. At the same time, the drilling creates a structure that illustrates how the flow of air and liquids vary when they encounter resistance

Metal spiral for a museum

As soon as you enter the building, the visitor is struck by the Helix staircase, an architectural icon made of 160 tons of copper-plated steel that unfolds in a long one hundred meter spiral that traverses the building over four floors. It ensures a good internal flow and creates coherence between the floors, giving concrete form to the scientific focus of the building: its shape is in fact inspired by the structure of the DNA

Metal spiral for a museum

In addition to the doubling of the exhibition area, the renovation includes the construction of a large roof terrace, a cafeteria, a picnic area, a congress center and an area for training and workshops

Metal spiral for a museum

The restructuring, which lasted four years, has allowed the Experimentarium to reopen with a new look that fascinates and intrigues at the same time

Metal spiral for a museum

Gallery