Historical house revisited
Permeable gallery between the street and the inner courtyard. Dark dwelling becomes illuminated

A mid-twentieth century house, located in the Gràcia district of Barcelona, with narrow, dark spaces, has been renovated by the Carles Enrich Studio which, through the design of a permeable gallery, illuminates all living spaces

The space of the dwelling was fragmented into small spaces, connected by dark corridors and in poor relation with the outside. Through a permeable gallery, between the street and the inner courtyard, an attempt was made to illuminate these spaces and to create a sequence of inhabitable thresholds

Historical coloured floor and white walls

Another objective of the project was to discover and exploit the layers of materials that had been hidden over the years, removing layers in the ceiling, walls and floors and demolishing some of the partition walls to use the concrete tiles and bricks

Historical coloured floor and white walls

The result is a succession of rooms, connected by large porticoes, which create a certain visual depth. New structures have been added to facilitate habitability for the occupants: a wooden element that acts as a corridor and storage space and a pergola, a structure with bars and metal ropes, in the inner courtyard

Historical coloured floor and white walls

Gallery