Minimal interior dwelling
Recovery for a new residence in Barcelona. Wide and open spaces for living

In Barcelona, Architect Raul Sanchez renovates the premises of an office adapting them for residential use. Large, bright spaces to live in the house designed in an open form but enjoying a level of privacy thanks to the spatial geometric effect.

The house is accessible from a vestibule that boasts large shelves; after a 90 degree turn, we enter the kitchen, dining room and living room, but it is not a space that can be seen entirely at a glance: the first thing that can be seen is the spacious and lavish kitchen, composed of two Tetris - like arms of different depths and an island that distinguishes it from the adjoining living room; at this exact point, the walls rise to 45 degrees and create a corridor that slides towards other rooms. Beyond the kitchen island the space expands and includes the dining room, an area that uses the inclination of the walls to avoid being visible from the entrance.

White and wood interior

The living area is also designed in an open form but is also protected from the view and enjoys a level of privacy thanks to the spatial geometric effect. The rooms are located behind a delineated vestibule of the walls. The vestibule is spacious with a floor to ceiling shelf that opens to the dining room to bring natural light into the space. The vestibule leads to the bathroom, which is designed as a single bedroom but is actually divided into 3 areas: a large sink area, two separate WC bathrooms, a shower and bath area.

White and wood interior

The result is a space that can be used comfortably by several people at the same time. Last but not least, the spacious bedrooms are connected by a large sliding transparent glass window that opens up so that children can play in one open room allowing light from the courtyard to reach the entire children's bedroom.

White and wood interior

The two exits to the courtyard from the living room are uniquely designed, with a large glass window whose structure is visible only from the outside. The impression from the inside is that there is no window but only air, while the door is hung from the inside and with thick frames to give the impression of mass and strength, so that the facade is left with clean empty spaces, without building frames and coated with white micro-cement.

White and wood interior

The bathroom is a dark and shiny room that shows a back-lit mirror. The bedrooms are decorated using different colours on the wall that connects them, but because of the 45 degree access, when you enter they look like independent rooms. Some pillars and concrete beams have been left visible to emphasize the underlying structure and give the room an additional texture. These surfaces were also used to hide the illumination

White and wood interior

The connection between the metal elements is always in line with the 45 degree model, even in the smallest connections. Originally this was an office space, a large rectangle connecting to an inner courtyard and with a small window giving out tiny light. The transformation into a dwelling requires an exploitation of the geometric study to ensure the large, open spaces specified by the clients, but at the same time they imply and suggest the position of each room without having to segregate them.

White and wood interior

Gallery