Interior apartment
Reddish ceramics for the interior of an apartment. Continuity between the interior and exterior

CoDAarquitetos, Brazilian studio renovates a small apartment in a residential complex dating back to the '60s in one of the oldest neighbourhoods of Brasilia, AsaNorte, a project characterized by the use of red ceramics

The apartment block was built in 1967 by the Social Housing Department, and has two to three bedroom apartments. Before the renovation, the apartment was heavily degraded by water infiltration

Social housing in the green

The first step of the renovation was to restore the original elements, iron frames and wooden floors and then replace the installations. The walls were almost all demolished and the peripheral walls were covered with ceramic tiles, similar to the original ones, but with a different shade, echoing the cladding of the external walls

Social housing in the green

The final effect is a continuity of material between the interior and exterior of the apartment, specifically emphasized in the shared spaces. The demolition of the original walls revealed three structural columns that made it impossible to integrate the living room and kitchen. Finally, it was decided that the kitchen should be relocated to the living room, the living room to the larger bedroom and the bedroom to the kitchen, completely overturning the layout

Social housing in the green

Large windows located along the largest sides of the house illuminate the interior. The openings overlook densely wooded gardens. Shared spaces are illuminated at the beginning of the day, while private spaces are illuminated at sunset

Social housing in the green

Gallery