Open space library with side window and wooden tables
Renovated Library in Finland. New spaces for media, relaxation and co-working

JKMM Architects, in collaboration with Arkkitehdit NRT renovates the library of the University of Aalto, Finland, transforming it into a multi-purpose center where multidisciplinary and innovative forms of learning, research and work can be performed

In the city of Aalto, Finland, the JKMM studio, in collaboration with Arkkitehdit NRT, carries out a radical renovation of the environments within the Harald Herlin Learning Centre university library, transforming it into a multifunctional and modern cultural center where students are encouraged to experiment with innovative forms of learning and collaboration

Double height space in white and fuchsia

Despite considerable changes in the furnishings and their organization, the precious interiors on the upper floors retain their original atmosphere. Hundreds of meters of shelving are removed, introducing new furnishings: the overall impression is that of a " lifting" with delicate touches

Double height space in white and fuchsia

The relocation of the services of the didactic centre are divided into themes: on the second protected floor the library and the reading room are still present, on the first floor the Tori square with its multimedia walls and cafes. The lower floors, which have been completely renovated are dedicated to the knowledge and use of new media, relaxation and co-working

Double height space in white and fuchsia

The HaraldHerlin Learning Centre also contains the Visual Resource Centre with its photographic material and study areas, which are used, for example, for recording conferences. Finally, it hosts spaces for study, exhibitions and events

Double height space in white and fuchsia

The interior concept merges all these elements into a clearly defined visual identity, with attention to the smallest details and the reorganization of functions. Natural materials for the furnishings, bright colors that stimulate creativity in the co-working areas and neutral and relaxing tones for the study areas

Double height space in white and fuchsia

In the renovated Learning Centre, the traditional library is interwoven with an innovative way of learning within a welcoming, relaxing or stimulating environment depending on the activity of interest

Gallery