brick and metal house
Renovated Victorian style house. Customised house for a young family

PHOOEY Architects studio has transformed an existing Victorian brick house in Melbourne on two floors into a cosy, customised home for a young family

Originally, the house was accessed through a dark corridor under a staircase. Now a cosy entrance opens onto a multi-level void, flooded with sunlight and natural ventilation. A staircase located in a central position characterizes the spaces

brick house with terrace

All the pieces of material that have been recovered from demolition have been disposed of for recycling: for example the steps and balustrades of the original stairs have become a chandelier. The rear parts of the house, which were not used, have been replaced by living areas open to the garden

brick house with terrace

It was a sustainable renovation that applies the surrealist technique of "Cubomania" to reuse and reinvent the demolished building materials, as is the case with the rear facade of the house. The trimmed square parts were rearranged for openings. The new facade also features a bricolage made of recycled bricks

brick house with terrace

Gallery