The external façade partly preserves the exposed bricks
Renovation of a rural building in Tuscany. Innovation and continuity for the Residential identity

In San Miniato, in the province of Pisa, the LDA.iMdA studio project gives a new residential identity to an old rural building through a restoration that reinterprets the typical elements of the barn, implementing technology and innovation with sobriety

The LDA.iMdA studio project in San Miniato focuses on the new residential identity of an old rural building, probably built before 1940 thanks to a careful restoration that reinterprets the characteristic elements of the barn

Large openings have been made to bring more light

In keeping with the building's previous rural identity, the eaves, downpipes and windows were eliminated, while the latter was replaced by openings that were inserted as intervals between the volumes or hidden behind large brick diaphragms. At the base, the connection with the adjacent lawn is very direct: in fact, the sidewalks have been replaced with a small strip of gravel

Large openings have been made to bring more light

Inside, architectural continuity and innovation intertwine: the sense of unitary space typical of the barn has been maintained, creating very fluid spaces in terms of both elevation and floor plan. With the exception of the more technical spaces and the guest room, all the vital areas of the house are interconnected

Large openings have been made to bring more light

The sense of warmth and sobriety that pervades all the interior spaces is due to the exasperated chromatic homogeneity achieved thanks to the meticulous research carried out on materials

Large openings have been made to bring more light

The technology can be seen in a functional but sober way, both in terms of visual presence and system presence: architectural elements conceal technological elements while radiant panel heating and electrical sockets have also been hidden. A thorough design of the convective movements and ventilation has made it possible to limit the need for cooling systems

Large openings have been made to bring more light

A restoration in the name of sobriety and architectural continuity that leads to innovation through a meticulous research on materials and an intelligent use of technology

Large openings have been made to bring more light

Gallery