Sports club in Milan
Renovation of the Sports Club in Milan. Functional project for an enhanced receptivity

L22 designs the restyling of the 1894 Olona Rowing Club, a landmark in Milan for sport and leisure, supporting the structure in its plan to relaunch and open to the city through a project of cleanliness and transparency

The 1894 Olona Rowing Club in Milan, a Milanese point of reference for sport and leisure, has undergone a major restyling by the L22 studio, which supports the structure in its relaunching project by redesigning the functional and spatial layout of the structure with a view to strengthening and expanding spaces and enhancing the relationship and continuity between inside and outside

Restaurant of luxury

The overall restyling aims to improve the quality and receptivity of the sports centre and the adjacent restaurant, ensuring a high level of energy efficiency and eliminating architectural barriers. The relaunch plan envisages a significant redevelopment of the entire structure, in order to make better use of the spaces reserved for the approximately 4,000 users who visit the centre each year

Restaurant of luxury

The first connecting element between interior and exterior is the newly expanded sheet metal facade. In the new design of the entrance, the canopy is very important, as it guarantees a protected access to the centre. The new sliding door system, which replaces the old compass, significantly increases the living space dedicated to the reception, guaranteeing good management of entrances and exits

Restaurant of luxury

The mezzanine floor has been redesigned to accommodate both locals and guests. The floor is accessed via the large staircase at the pedestrian entrance that leads to the lobby, the central space where the reception, conference room, the staircase/elevator, the entrance to the pool and the main distribution path are located

Restaurant of luxury

The first change that triggers the transformation of the club is the relocation of the gym from the basement to the first floor. This move immediately guarantees the fitness area is of better quality and now boasts natural light and a direct view of the Naviglio Grande

Restaurant of luxury

The catering area is characterized by a new spirit with a strong industrial flavour in which the large rooms are made more intimate by black, gray and brown palettesilluminated by light from the large windows. The seats and stools are complemented with customized furnishings such as oak wood tables with a metal base and a large wooden covered bar counter with a glass top

Restaurant of luxury

The warm wooden flooring contrasts with the post-industrial image of the black ceiling and exposed black systems. The kitchen opens onto the dining room, and the spatiality of the restaurant is defined by the light from the canal and on the inside, by the outdoor patio characterized by islands of greenery and relaxation, with mood lights. Livable and bright environments are produced

Restaurant of luxury

L22 chooses a classic and functional design, dynamically combining the architectural elements that come to life within the spaces in a diversified way in accordance with their intended use

Restaurant of luxury

Gallery