The wooden palisade that defines the new facades
The School becomes a Museum in Sweden. Wood at km Zero for change of intended use

Bornstein Lyckefors Architects transforms a modest school building in a Swedish town near the forest into a public museum celebrating an ancient Finnish cultivation technique that settled here in the early 1600s

In Sweden, a modest school building is being renovated and transformed, thanks to a project by Bornstein Lyckefors Architects, into a public museum which recounts the history of Finns who settled in the forests of Värmland in 1600 using an ancient cultivation technique

Construction system of the new wooden facade

Around the old black painted façade is a wooden palisade that defines the new intended use of the building. This new layer represents the enclosure within which the museum can continue to expand, transforming the classrooms into new exhibition spaces

Construction system of the new wooden facade

The Gothenburg architects, winners of the WAN Prize for adaptive reuse, focus on the narrative qualities of strategic, poetic and communicative architecture, carrying out high-impact renovation on a particularly small budget and using raw materials from the surrounding forests

Construction system of the new wooden facade

The museum, which also includes a library, a restaurant and an exhibition hall where the construction techniques of the Finnish people are displayed, has an increasing historical relevance that relates it to the socio-cultural phenomenon of global migration today

Construction system of the new wooden facade

Gallery